top of page
Bjøra

LAKSEFISKE

I VAKRE

BJØRA

Gløymem har laksefiske på en strekning på ca. 3,5 km i Bjøra og har valdene Flasnes/Glømmen og Røttesmo/Glømmen - kjent som "Røttesmovaldet" eller "Kongevaldet".

 

Vi har fire tradisjonelle trebåter til harlingfiske, men valdene passer også godt til landfiske og er ettertraktet blant fluefiskere. Fisket i Bjøra er kjent for stor laks tidlig i sesongen.

Velkommen til Gløymem!

 

Laksefiske på Gløymem passer for den ivrige laksefiskeren. Om du liker harlingfiske etter storlaks i tidligsesongen, er ihuga fluefisker eller liker roen og freden ved Bjøra.

 

Laksefisket hos oss er godt tilrettelagt for landfiske fra begge sider av elva. Generelt så kan vi si at den første måneden er det mye fiske med båt, mark og sluk, mens i juli og august er det mest fluefiske. Bjøravassdraget er ikke regulert, derfor er det nødvendig med nedbør for at vandstanden skal holde seg. Kommer det regn etter en tørrperiode vil du oppleve godt fiske. Heldigvis er er den trønderske sommeren som regel våt og kald.

Valdkart Flasnes Glømmen Røttesmo

Flasnes/Glømmen

 

Flasnes/Glømmen strekker seg fra Eidsvatnets utløp og slynger seg i store svinger i kulturlandskapet ved gårdene på Gløymem og Flasnes. Under Gløymem bro, og videre langs beitelandskap og skogsterreng. Gamle navn som Fox House, Grand Hotel, Long Slett og Green Island vitner om at fiske her har vært populært helt siden Engelske Lorder kom hit i 1870årene. 

Flasnes Glømmen deles i to soner. Begge kan fiskes på høy og lav vannstand.

Øvre er ca 1,2km langt. Med åpent beitelandskap med gapahuk, ved og bålpanne. Flere benker og to trebåter. Her er det båter og parkering ved Gløymemsbrua.

Nedre er 950m langt, ligger godt skjermet og fredfullt til med mer innslag av skogslandskap. Det er to gapahuker, en ved Grand Hotel og en ved Svorta, med ved og bålpanne. Parkering og båter er ved Svorta.

Flasnes/Glømmen
Bålkaffe ved Bjøra
Lykkelig laksefisker
nytatt laks på Ambasadeur

Røttesmo/Glømmen

 

Røttesmo/Glømmen er valdet mange kjenner som Røttesmovaldet eller Gløymem. I media omtales det som «Kongevaldet».

 

Røttesmo/Glømmen er også delt i to soner, vi har øvre og nedre annenhvert døgn, med bytte klokka 12.00 på formiddagen. Langs ved elva er det satt ut flere benker, og på grensa mellom øvre og nedre er det en gapahuk med bålpanne/ved. For å komme hit må du kjøre forbi Gløymem gård og parkere på nordsida av elva. Også her har engelskmennene satt navn på gode fiskeplasser som Speikan, Greenbank, Oterpool og Tackle shop.

Øvre er ca 450m langt og har høler der storlaksen trives. Tidligfisket her er meget bra. Øvre fiskes best på høy og normal vannføring.

Nedre er ca 670m langt. Med den velkjente Røttesmohøla som alltid er full av laks. Og flere gode fiskeplasser som fisker bra uansett vannstand. 

Røttesmo/Glømmen
Båtfiske Røttesmo Glømmen
Røttesmo Glømmen
Laks på Røttesmo Glømmen

Bjøra (bjor, bever)

 

Som en sideelv til Namsen finner vi fluefiskernes drøm av en storlakselv, Bjøra. Med landets tyngste gjennomsnittslaks har denne 16 km lange elva fått en sjelden kombinasjon av stoisk ro og spretten vitalitet. Omgitt av ren, idyllisk natur og en levende fauna kan den lille storlakselva virke direkte trollbindende, der dronningelva skrider - som med en sjelden verdighet.

 

Gjennom et eldgammelt, levende kulturlandskap, vekslende med partier av grankledde myrer, åpne jorder eller tett, gammel urskog - som Bjøra stille flyter, mens den vart og vakkert svinger seg til sitt møte med Namsen.

 

Tradisjonen tro åpner sesongen i Bjøra allerede 15. mai og vassføringen kan være stor tidlig på sesongen. En kombinasjon av båtfiske (harling) og landfiske er vanlig inntil vannstanden går ned på sommernivå. Dette skjer normalt i slutten av juni da båtene trekkes på land og fluefiskerne overlates arenaen.


Ettersom de største fiskene ankommer tidlig blir de aller største i Bjøra som regel tatt i mai og juni, mens man i Namsen gjerne ser rekordlaksene lande 1-2 uker senere. Utover sesongen øker fangstene stadig i antall inntil midten av juli når hovedtrekket av mellomstor og små laks (3-7 kg) normalt ankommer. Deretter kommer mindre smålaks og sjø-øretten for fullt inntil midten av august, da de nest største hannlaksene - mellom 8 og 12 kilo - ankommer sprettende virile, rett fra havet. Dette setter også fart på standfisken og for mange er fluefisket på hainnlaks-reinnet utover i august sesongens store opplevelse.

(Kilde: namsen.dk)

Liten gutt stor laks
Bjøra
Røttesmohøla og Speikan

Fangststatistikk

 

I perioden 1999-2016 er det tatt:

1144 Laks på Røttesmo Glømmen og

639 Laks på Flasnes Glømmen

Statistikk
Stemningsbilde Bjøra Røttesmo Glømmen Øvre
bottom of page